;

Szybkie muffinki bez cukru z (nie)czekoladą


Pamiętacie o Dniu Babci? Chcielibyście sprawić im słodki prezent, a zarazem zdrowy?
Biegnę z pomocą, takie babeczki zdążycie przygotować na szybko przed, czy po pracy/szkole.

Do ich przygotowania potrzebna nam tylko miska i łyżka, obędziemy się bez miksera i dodatkowych kilogramów. ;)

zdrowe muffiny bez cukru

Potrzebne składniki:

(ok. 12 muffinek)

SUCHE

  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • garść słonecznika
  • garść migdałów w płatkach
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść owoców goji
  • garść posiekanych suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki czarnego sezamu (opcjonalnie)

MOKRE

  • 2 jajka (od szczęśliwej kurki)
  • 1/2 startej średniej cukinii
    (ok. szklanki)
  • 1/2 szkl. oleju z pestek winogron
  • 5-6 łyżkek syropu z agawy

POLEWA CZEKOLADOWA bez cukru

  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • 3-4 łyżeczki kakao (z wiatrakiem)
  • 4 orzechy laskowe na polewę/wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 170-180 st. C

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać do nich jajka wymieszane z olejem, syropem z agawy i cukinią.
  2. Całość energicznie wymieszać. Napełnić foremki/papilotki (najlepiej za pomocą dwóch łyżek.
  3. Piec ok. 20 min. na przedostatniej półce piekarnika.
  4. Kiedy muffinki siedzą w piekarniku gotujemy kaszę jaglaną,
    do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy łyżkę syropu z agawy, kakao i łyżkę oleju.
  5. Całość mieszamy i blendujemy na w miarę możliwości gładką masę, choć niekoniecznie. Polewa gotowa! :)
  6. Upieczone muffinki dekorujemy polewą i orzechami włoskimi,
    jeśli polewy zabraknie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego i wszystkiego dobrego dla Babć! ;)

Dla zdrowia:

CYNAMON – znacząco obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2

ORZECHY, MIGDAŁY, SEZAM – to doskonałe źródło wapnia (czarny sezam bardziej wyrazisty w smaku), orzechy włoskie dobre na pamięć

KAKAO – jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające – obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia (jednak pamiętajmy o rozsądnych ilościach!)

(Visited 4 782 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!