;

Truskawek czar, czyli truskawkowa tarta



Z racji tego, że udało mi się kupić 1/2 kg truskawek hiszpańskich za jedyne 4 zł, postanowiłam zrobić tartę na słodko.  Na nasze trzeba niestety jeszcze trochę poczekać. 

Truskawki, śmietana, kruche ciasto, potrzeba czegoś więcej?

To taki deser dla mało wymagających. ;) Jednak bez wątpienia trafi w gusta miłośników truskawek, które w tym przepisie królują, cała reszta jest nieważna. ;)

Warto zabrać ją ze sobą podczas majowego pikniku!

Składniki potrzebne na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka soli

oraz

  • 250 g truskawek (w zupełności wystarczyło)
  • 3 łyżki śmietany (ja wybrałam kwaśną 18 %)
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu (w sezonie mamy truskawki krajowe i bardzo słodkie, więc wtedy będzie zbędny)

tarta-truskawkowa-blog

Przygotowanie:

  1. Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
  2. Następnie tworzymy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy okrągły placek, przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając lekko boki.
  4. Ciasto nakłuwamy widelcem i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200°C).
  5. Smarujemy tartę gęstą śmietaną i posypujemy ksylitolem, pokrojone w plasterki truskawki układamy na wierzch i wrzucamy jeszcze na 5-10 min. do piekarnika.

Smacznego!

(Visited 1 210 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!