;

Uwięziony camembert


Z racji zbliżającego się weekendu majowego, będącego u większości z nas otwarciem sezonu grillowego, chciałabym zaproponować camemberta w nieco innej odsłonie. Przygotować to danie mogą także osoby nie posiadające grilla, wystarczy Wam piekarnik. ;)

uwieziony camembert

Połówka sera camembert to: 175 kcal.

Cała 1 porcja to ok. 205 kcal (z papryką) 220 kcal ( z suszonymi pomidorami w zalewie), to przecież nic w porównaniu do jakiegokolwiek mięsiwa z grilla.

 

Potrzebne składniki:

(2 porcje)

  • 1 szt. sera camembert z podpuszczką mikrobiologiczną
  • 2-4 ząbki czosnku (ilość zależy od upodobania ;))
  • 4 średnie pieczarki
  • 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie bądź kilka paseczków papryki czerwonej
  • średni pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny z młynka
+ do uwięzienia naszego camemberta przydadzą się 4 drewniane wieczka, bądź dwa większe kawałki papieru do pieczenia

Camemberta rozkrawamy na pół i układamy na papierze do pieczenia, lub w wyłożonym papierem wieczku.

Nadziewamy pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku, pieczarkami oraz suszonymi pomidorami, pieprzymy i posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Przykrywamy nasze camemberty wieczkiem, lub zwijamy resztą papieru z góry, jak cukierka.

Grillujemy bądź pieczemy ok. 10-15 min. :)

Przed podaniem można skropić octem balsamicznym.

 

 

Smacznego!

Z przyjemnością informuję, że przepis ten zwyciężył w akcji  „Wytrawny podwieczorek na tarasie”, organizowanej przez Wiszniówkę 

(Visited 1 708 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!