;

Wegański majonez z fasoli


Jeśli planujecie późne śniadanie wielkanocne to jeszcze zdążycie go przygotować! ;)

Nawet jeśli nie, to polecam Wam go przygotować w każdej wolnej chwili, gwarantuję że szybko zniknie i będziecie go robić znacznie częściej niż na święta.

weganski majonez

 

Potrzebne składniki:

(na dwa słoiczki
w sumie ok. 400 g )

  • 180 g suchej fasoli białej małej
    (niepełne małe filiżanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    (+ 2-3 łyżki)*
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej
    (lub dowolnej)
  • 2-3 łyżki wody
  • sól

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy ok. 10 godzin (najlepiej na noc).
  2. Odlewamy wodę i dokładnie płuczemy fasolę (najlepiej w dwóch wodach).
  3. Gotujemy (z czosnkiem)* pod przykryciem, w proporcjach 3:1 ok. 1-1,5 godziny.
    W razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Jeśli fasola się klei to znaczy, że nie jest jeszcze ugotowana, najlepiej jak po ściśnięciu „wyskakuje” z łupinek.
  4. Po ugotowaniu czekamy aż fasola wystygnie.
  5. Blendujemy fasolę rozpoczynając od najniższych obrotów, dodajemy odrobinę (2-3 łyżki)oleju i stopniowo je zwiększamy.
  6. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, szczyptę soli, dalej blendując.
  7. Stopniowo dodajemy olej i wodę (obserwując czy nie mamy za dużej warstwy oleju na wierzchu).*możecie dodać więcej, ale ja nie chciałam żeby był za tłusty
    *fasola nie będzie taka wzdymająca ;)weganski majonez z fasoli
    Smacznego!
(Visited 2 585 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!