;

Wegański rosołek


Rosół tylko dla mięsożerców? Nie!

Taki rosołek jadałam często w rodzinnym domu, w niedzielę. ;)

Pyszny i rozgrzewający! 

Przepis możecie wykorzystywać jako bulion do zup oraz innych dań.

rosół wegański

Potrzebne składniki:

(4 porcje)

  • 2 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • kawałek selera (może być z nacią)
  • pół średniej cebuli
    (lub jedna)
  • 2-3 warstwy zielonej części pora
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • sos sojowy

    Przygotowanie:

  1. Jarzyny obieramy i kroimy w średnią kostkę.
  2. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i pora gotujemy pod przykryciem w  1 l osolonej wody, przez ok. 15 min.
  3. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach i gotujemy następne 5 min.
  4. Dolewamy trochę wody.
  5. Dodajemy oliwę, wyciśnięty lub posiekany czosnek, posiekaną (z łodyżkami) natkę pietruszki, tymianek, 2-3 łyżki sosu sojowego.
  6. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  7. Podajemy rosół z makaronem, i dużą ilością świeżej natki pietruszki, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Kto woli, odławia jarzyny i całą resztę, która wg mnie daje cały urok smakowy i wizualny. ;)

wege rosol

Smacznego!

(Visited 2 085 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!