;

Wegańskie burgery z kaszy jaglanej i soczewicy 8


Gwarantuję Wam, że oszukają niejednego mięsożercę.

Ale to nie ich główny cel, same burgery są dużą dawką pożywnego jedzenia. :)

Sprawdzają się zarówno jako burgery w bułce z warzywami i zapieczonym serem, jak i jako kotlety obiadowe, czy po prostu na świeżej chrupiącej bagietce z sosem czosnkowym.

burgery

Potrzebne składniki:

(z podanych składników ok. 12 sztuk)

 

  • 1 filiżanka soczewicy czerwonej (poj. ok. 200 ml)
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula + 3 ząbki czosnku
  • 1 duży burak
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 filiżanka płatków owsianych (zalać wrzątkiem)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki suchych płatków owsianych

Przyprawy:

Najważniejsze! Nadają burgerom całego smaku!

  • 1-2 łyżeczki garam masali
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 4 łyżeczki mieszanki indyjskiej
    (lub odrobina: mielonej gorczycy, kminu, kolendry, kozieradki, imbiru)
  • 4 łyżeczki majeranku
  • pieprz czarny grubo mielony

burger3

 

 Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotujemy na małym ogniu w proporcjach 1:2 (czyli w 2 filiżankach wody), przez ok. 15 min. czyli aż zmięknie i odparuje wodę. [pod przykryciem]
  2. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na małym ogniu w 2,5 filiżankach wody, aż odparuje wodę. [pod przykryciem]
  3. Cebulę i 3 ząbki czosnku siekamy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  4. Ugotowaną kaszę i soczewicę mieszamy razem i ścieramy do nich obranego, surowego buraka (na najdrobniejszych baśkach).
  5. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  6. Następnie namoczone wcześniej płatki owsiane oraz przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku.
  7. Kolejno olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy, całość mieszamy dłońmi.
  8. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
  9. Na końcu dosypujemy mąkę kukurydzianą i suche płatki owsiane.
  10. Papierem wykładamy blachę, smarujemy całą powierzchnię olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka).
  11. Rękami formujemy burgery, wielkości otwartej dłoni (nie należy przejmować się tym, że masa przykleja się).
  12. Wstawiamy burgery do piekarnika  (przedostatnia półka) na ok. 20 minut. (180 st. bez termoobiegu)
  13. Następnie nastawiamy termoobieg i po 5 minutach przekładamy wszystkie burgery na drugą stronę.
  14. Na drugiej stronie pieczemy burgery przez kolejne 25 min w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.

Jeżeli nie spieszy nam się z podaniem, możemy pozostawić burgery w piekarniku żeby trochę się podsuszyły. Poza tym, gdy wystygną będą bardziej zbite.

burgery2

Smacznego! ;-)

(Visited 16 842 times, 3 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ foodmania

    świetne burgery!

  • Pingback: Szczypta-Wege()

  • http://szczypta-wege.pl szczypta wege
  • Beata

    Mogę zrobić na patelni i zamienić mąka kukurydziana na ziemniaczana?

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Beata, obawiam się, że na patelni mogą się rozpadać. Spróbuj z mąką ziemniaczaną w piekarniku, ale dodaj jej z łyżkę mniej, bo może być dominująca w smaku.

  • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

    Beata, obawiam się, że na patelni mogą się rozpadać. Spróbuj z mąką ziemniaczaną w piekarniku, ale dodaj jej z łyżkę mniej, bo może być dominująca w smaku.

  • Natalia Myślicka

    Świetny przepis! Wszystko wyszło idealnie :) mam tylko jedno pytanie: czy „masa burgerowa” nadaje się do smażenia dzień później? Zostało sporo i nie chce, żeby się zmarnowało.., ewentualnie, zy gotowe placki można zamrozić?

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Natalia, jasne, że się nadaje, zawsze odstawiona masa wiąże się lepiej.
      Mrozić nie mroziłam jeszcze, więc trudno mi powiedzieć jak będą zachowywały się odsmażane po mrożeniu.