;

Wegańskie ciasto na pierogi (prawie bez wyrabiania) 2


Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej lubię kiedy ciasto na pierogi jest bardzo cienkie, elastyczne, a pierogi rozpływają się w ustach, ale nie lubię też zbyt długo go wyrabiać.

Wertując różne strony z przepisami, czytając różne porady, w końcu udało mi się stworzyć ciasto z którego byłam zadowolona. ;)
Do tej pory, głównie przychodziłam na gotowe – Babcia lub Mama wyrabiały ciasto, a ja przyłączałam się do klejenia masowej ilości pierogów, które zazwyczaj lądują na naszych stołach w okresie świątecznym.

Jednak od paru dni chodziły za mną pierogi z kaszą gryczaną, której jak się okazało – zabrakło w mojej spiżarce, ale postanowiłam zastąpić ją czymś innym, czym? Przeczytacie poniżej. ;)

pierogi bez wyrabiania

Potrzebne składniki
ciasto na pierogi:

(ok. 35 sztuk)

  • 2 kopiaste szklanki mąki pszennej
    (typ 550, ja użyłam 750 i też wyszło cienkie i elastyczne)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szkl. gorącej wody
    (nie wrzącej, ja zagotowałam w czajniku i odczekałam 10 min.)pierogi ciasto cienkie

Farsz:

  • szklanka płatków gryczanych
  • 200 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżego estragonu
    ostatecznie można zastąpić suszonym (3-4 łyżeczki)
  • mieszanka przypraw: pieprz, papryka w proszku, sól jodowana, suszone: marchew, pasternak, pietruszka, cebula*
    (bez reklamy – ja użyłam Kotanyi Pikantna mieszanka pieprzów)
  • łyżka oleju
  • sok 1/2 limonki lub cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • czubrycaRadzę spróbować farsz przed nakładaniem i dostosować ilość przypraw wedle gustu i poziomu ostrości. :)

 

*nie polecam stosować przypraw typu vegeta, jeśli nie macie suszonych warzyw, lepiej dodać pieprz kolorowy z młynka, paprykę w proszku słodką i ostrą, pieprz cayenne, czubrycę lub kozieradkę mieloną

pierogi ze szpinakiem weganskie

Przygotowanie:

  1. Do mąki z solą wlewamy stopniowo szklankę gorącej wody, mieszamy łyżką.
  2. Zagniatamy kulę i odstawiamy ciasto na czas przygotowania farszu.
  3. Szpinak blanszujemy lub rozmrażamy. Siekamy drobno.
  4. Płatki gryczane gotujemy 5 min. w niecałej szklance wody.
    (na szybko można zalać płatki wrzątkiem, tak aby były przykryte wodą)
  5. Siekamy drobno czosnek i estragon, dodajemy do szpinaku z płatkami gryczanymi.
  6. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy.
  7. Czekamy aż farsz wystygnie.
  8. W tym czasie wyrabiamy ciasto (zajmie to naprawdę niewiele czasu, bo nie wymaga ono wiele wyrabiania).
  9. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i wałkujemy na oprószonym mąką blacie bardzo cieniutko.
  10. Wykrawamy kółka (u mnie wielkość lampki do wina czerwonego) i nakładamy wystudzony farsz.
  11. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy partiami pierogi.
  12. Od wypłynięcia pierogi gotujemy ok. 4-5 min.
  13. Po wyciągnięciu z garnka skrapiamy je olejem lub oliwą (nie posklejają się).

pierogi weganskie z kasza gryczana

Smacznego!

(Visited 17 726 times, 4 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • http://www.greencookies.pl/ Green Cookies

    Dobry przepis na ciasto, robię podobne z małą różnicą – dodaję odrobinę oleju a solę dopiero wodę, w której gotują się pierogi. :)

  • Barbara

    Oryginalny przepis na ciasto pierogowe to mąka i gorąca woda, takie więc… samo w sobie jest wegańskie… dodatek jaj sprawia że jest twarde, więc się ich nie dodaje, ani w całości, ani tym bardziej białka.