;

Wegańskie kotlety z soczewicy, które się nie rozpadają! 8


Wiele razy eksperymentowałam z tworzeniem nowych przepisów na kotlety, a to się rozpadały i nadawały się jedynie do pieczenia w piekarniku, a to za suche, a to były za mało wyraźne w smaku, tym razem się udało. ;-) Idealna propozycja do niedzielnego wege-obiadu.

kotlet z soczewicy

Potrzebne składniki:

 

  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
  • 1 cebula
  • 1 burak
  • 1/3 filiżanki siemienia lnianego
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 filiżanki zarodków orkiszowych
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przyprawy (po łyżeczce lub wedle uznania):

  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól himalajska
  • majeranek
  • papryka ostra w proszku
  • czubryca

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę i buraczki kroimy drobno (bądź ścieramy na tarce). Smażymy na patelni, na małym ogniu.
  3. Siemię lniane (ja użyłam niemielonego) zalewamy wrzątkiem – tak żeby woda je przykryła.
  4. Ugotowaną soczewicę dodajemy do podsmażonej cebuli z burakiem. Całość lekko podsmażamy żeby odparować wodę.
  5. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy namoczone siemię lniane, 4 łyżki oleju, przyprawy, mąkę kukurydzianą oraz zarodki orkiszowe.
  6. Mieszamy, jeśli masa wyda nam się za mało zbita, czy klejąca – dodajmy jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej.
  7. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy niewielkie kotlety, smażymy z obu stron na patelni (możemy je trochę spłaszczyć łopatką).
  8. Wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Podajemy jako dodatek do niedzielnego obiadu lub wcinamy na zimno. ;-)

kotlet soczewica burak nie rozpada sie

Smacznego!

(Visited 110 469 times, 74 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Edith Jubère

    fajne

  • dase

    Zrobiłam na obiad, z klasycznym puree i kapustą na gęsto :) Bardzo dobre, całkiem sporo ich wychodzi z podanej ilości, ja ją podwoiłam i będę mieć 3 obiady dla 2 osób. Zamiast zarodków orkiszowych dałam pszenne i też było ok. Nie miałam czubrycy, ale smakuje i bez niej :)

  • Jola

    dzień dobry, mam pytanie, co mogłabym dodać zamiast mąki kukurydzianej? Nie mogę jej używać, a przepis bardzo smacznie się przedstawia :)

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Jolu, mąkę kukurydzianą możesz zastąpić kaszą manną, mąką ziemniaczaną, gryczaną lub ryżową. :)

  • Ola Tomek Brzezińscy

    Witam serdecznie, co można dodać zamiast zarodków ?
    pozdrawiam Ola

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Witam, możesz zastąpić je dowolnymi otrębami np. orkiszowymi, żytnimi, owsianymi, czy pszennymi. ;)

  • Ola Tomek Brzezińscy

    Dziękuję :-))

  • Daria

    podczas przygotowywania farsz okazał się tak pyszny, że po prostu zjadłam go z ogórkiem małosolnym, bez lepienia kotletów! połączenie czerwonej soczewicy i buraka to jakiś odlot :):):) przepyszne!