;

Wegańskie samosy – orientalne pierożki po polsku (z piekarnika)


Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię różnego rodzaju zapiekane ciasta z farszem, jestem wielką fanką ciasta francuskiego, ciasta filo, a także stosowanego przeze mnie ciasta na tortille, tym razem wykorzystałam je do zapiekania w postaci pierożków.
Moje samosy nie będą tłuste, nie zatopię ich w głębokim oleju, tylko upiekę. :)

wege samosy przepis

Potrzebne składniki (ciasto):

  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 szkl. mąki pszennej razowej
    (może być orkiszowa, w każdym razie mąka  z pełnego przemiału, wedle uznania ;))
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1/4 lub 1/2 szkl. wody
    (dolewamy stopniowo, w trakcie wyrabiania ciasta)

 Przygotowanie:

Mąki mieszamy w misce, dodajemy olej, mieszamy łyżką (jak na kruszonkę) i stopniowo dodajemy wodę, mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy.

orientalne pierozki weganskie

Składniki farszu:

  • filiżanka soczewicy (ja użyłam zielonej, ale na szybko może być czerwona)
  • 3 marchewki
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • większy kawałek selera
  • 1 cebula
  • połówka małego brokuła
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy (3-4 łyżki)
  • przyprawa garam masala (3-4 łyżeczki)
  • sezam (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  1. W przypadku zielonej soczewicy, odpowiednio wcześniej namaczamy ją przez 30 min. Gotujemy przez 20 min.
  2. Marchewki, ziemniaki, seler i brokuła (kroimy na podobne kawałki) gotujemy na parze przez 10-13 min. (bądź w osolonej wodzie).
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  4. Ugotowaną soczewicę i warzywa, blendujemy niezbyt dokładnie z dodatkiem oleju.
  5. Do masy dodajemy podsmażoną cebulę i prażony sezam.
  6. Doprawiamy sosem sojowym, garam masalą i  sokiem z cytryny.

samosy weganskie z soczewica przepis

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy kółka lub trójkąty, nakładamy farsz i sklejamy niezbyt dokładnie.
W przypadku pierożków pieczonych nie musimy obawiać się, że farsz wypłynie.

Wykładamy nasze samosy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Podajemy z ulubionym sosem, u mnie pasta z avocado, oraz pasta twarogowa z pomidorami.

pierogi z piekarnika pieczone weganskie

Smacznego!

(Visited 5 692 times, 2 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!