;

Weghetti – pyszne wegańskie spaghetti


Jak tu nazwać wegańskie spaghetti? Bez sensu będzie mianować je wegańskim bolognese, może sos arrabiata?

Arrabiata charakteryzuje się dodaniem chilli do sosu pomidorowego, ale moja wariacja na temat spaghetti zawiera jeszcze inne składniki.

Może po prostu sos neapolitański? Ale to też nie do końca zwykły neapolitański.

Może ktoś zaproponuję odpowiednią nazwę? ;-)

Potrzebne składniki:

(solidna porcja dla 2 osób

/mniejsza dla 3 osób)

 

Ilość makaronu spaghetti? Najlepiej sprawdza się garść suchego makaronu (ok. 125-150 g), ja użyłam tego z mąki pełnoziarnistej.

  • 1 1/2 cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 ususzona papryczka Chiltepin (mała i okrągła, jak wisienka)*
  • chochla wody z gotowanego makaronu (zawsze podkręci smak sosu!)
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

(lub w sezonie 1,5 szkl. pokrojonych świeżych pomidorów)

  • 3 łyżki granulatu sojowego
  • 20 g tofu wędzonego
  • sos sojowy
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (lub oliwy z czosnkiem i przyprawami)
  • świeża natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy na niewielkim ogniu posiekaną drobno cebulę, gdy się trochę zarumieni, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku.
  2. Następnie kruszymy w dłoniach ostrą papryczkę (razem z nasionami). Myjemy dokładnie ręce i całość mieszamy na patelni.
  3. W tym czasie możemy wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody.
  4. Podkradamy chochlę wody z gotującego się makaronu i wlewamy na patelnię.
  5. Następnie, dorzucamy pomidory z puszki, po chwili dosypujemy granulat sojowy.
  6. Gdy sos się zredukuję, granulat napęcznieje, doprawiamy całość sosem sojowym.
  7. Na samym końcu ścieramy na drobnych oczkach tofu.
  8. Przygotowany sos, mieszamy z ugotowanym świeżo makaronem.
  9. Przed podaniem, skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego! ;)

 

 

*Ciekawostka o papryczce Chiltepin

Chiltepin jest najprawdopodobniej najstarszą odmianą chili, zwaną „matką wszystkich chili”.

Jest wielkości od 0,5 do 1 cm, kształtem i rozmiarem zbliżona do wiśni.

Pochodzi z okolic Sonoran w Meksyku, gdzie rosła pomiędzy pustynią, a górami, w cieniu rozłożystych drzew.

Jest tam bardzo popularna, tamtejsze stoły nie obędą się bez niej w suszonej postaci.

Papryka tę, uwielbiają ptaki, które nieświadomie rozsiewają jej nasiona, bowiem ich żołądki nie trawią jej nasion i dzięki temu, przyczyniają się do ich rozprzestrzeniania, niejednokrotnie na dalekie obszary.

[źródło]

(Visited 19 253 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!