;

Bakłażan pod pierzynką


Ze względu na moje nieraz podkreślane zamiłowanie do kuchni bułgarskiej dziś przepis na bakłażana. Tym razem to nie pasta, nie jest faszerowany, a… występuje pod pierzynką. Z czego? Przeczytacie poniżej. Inspirowany odrobinę smakami włoskimi.

baklazan oberzyna zapiekanka

Potrzebne składniki:

(porcja dla 2-3 osób)

  • 1-2 bakłażany (400-450 g)
  • puszka pomidorów krojonych
    (lub 400 g pomidorów bez skórki)
  • 1 szt. mozzarelli z wody (125 g)
  • oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z wytłoków
  • sól morska grbuboziarnistabaklazany z pomidorach

    Przygotowanie:

  1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, w plastry ok. 0.5 cm.
  2. Solimy z obu stron i odkładamy na 15-20 min.
    [pozbywamy się solaniny]
  3. Osuszamy bakłażany ręcznikiem papierowym.
    Ja ich nie płuczę, po prostu później nie doprawiam już solą.
  4. Bakłażany smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka (bądź nacieramy dłońmi), z obydwu stron.
  5. Smażymy z jednej i drugiej strony, na małym ogniu, aż odrobinę się zrumienią.
  6. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
  7. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą.
  8. Na dno wykładamy kilka łyżek krojonych pomidorów, obsypujemy suszonym oregano i kilkoma plastrami czosnku.
  9. Następnie warstwa bakłażanów.
  10. Ponownie pomidory ( z oregano i czosnkiem) i bakłażany.
  11. Na wierzchu układamy porwaną w dłoniach mozzerellę.Wstawiamy do piekarnika na 20 min.
    Po 20 min. ustawiamy termoobieg (200 st. C) i pozostawiamy na 15 min. w piekarniku.
    baklazan z mozzarella

Smacznego!

(Visited 3 433 times, 4 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!