;

Zimowa sałatka 2


Przedstawiam Wam dzisiaj dwóch zimowych bohaterów: burak i kiszony ogórek. ;-)

salatka z buraka i ogorka kiszonego

W zimowym, mroźnym okresie burak wzmocni naszą odporność i pomoże przy przeziębieniu, ponadto zapobiega zakwaszaniu organizmu, wzbogaci nas o potas, wapń i magnez.

Zawiera także bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

Sałatki tej nie polecam osobom na diecie odchudzającej oraz tym, którzy muszą kontrolować poziom cukru, bowiem gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny.  Uwalniają one znacznie więcej cukru niżeli surowe, ponieważ są szybko przyswajalne i łatwo przenikają do krwi.

Poza tym warto po niego sięgać ponieważ jest lekkostrawny, nie jest kaloryczny i nie wywołuje alergii. *

Ogórek kiszony (i inne kiszonki) w okresie zimowym, podatnym na przeziębienia dostarczy nam sporą dawkę witaminy C, a także witaminy z grupy B, witaminę E, K oraz cenne mikroelementy takie jak potas, sód, magnez, żelazo.

Kiszonki zawierają fitocydy – są to substancje, które działają przeciwzapalnie, wspomagają nas w walce z różnymi bakteriami i wirusami.

Podczas zimowego obżarstwa i braku ruchu warto sięgać po kiszonki dlatego, że nie są one kaloryczne i pozytywnie wpływają na naszą przemianę materii, ponieważ zawierają sporo błonnika.

Kiszonki pomogą nam w odkwaszaniu organizmu!

Na kiszonki powinny uważać osoby z problemami układu trawiennego. *

Potrzebne składniki:

  • 2-3 średnie, jednakowej wielkości buraki
  • kilka ogórków kiszonych (5-6)
  • kawałek pora
  • 100 g goudy (z podpuszczką mikrobiologiczną)
  • 1 łyżka majonezu (najlepiej swojskiego bądź wegańskiego) na filiżankę jogurtu naturalnego
  • świeża natka pietruszki
  • pieprz czarny grubo mielony
  • garść orzechów włoskich

salatka burak kiszony

Przygotowanie:

  1. Buraki w łupinach gotujemy ok. 1 godziny w nieosolonej wodzie (w zależności od wielkości, dlatego warto wybrać jak najmniejsze). Warto nakłuć widelcem, ja lubię twardsze.
  2. Po ugotowaniu płuczemy pod zimną wodą, dzięki temu łatwo będzie je obrać ze skórki.
  3. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, ścieramy ser na dużych baśkach, pora kroimy w półplasterki.
  4. Majonez mieszamy z jogurtem i posiekaną drobno natką pietruszki oraz pieprzem.
  5. Dodajemy do sałatki i całość mieszamy.
  6. Możemy wstawić na pół godziny do lodówki aby składniki się przegryzły.
  7. Przed podaniem posypać na wierzch orzechy włoskie.

Smacznego!

Zimowy obiad wege

(Visited 5 380 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • nieogarnięta

    sery podpuszczkowe nie są wegetariańskie

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Słuszna uwaga, ja jednak celowo zaznaczyłam w swoim przepisie „100 g goudy (z podpuszczką mikrobiologiczną)”.
      Podpuszczka mikrobiologiczna, jest podpuszczką syntetyczną (zawierają ja np. wszystkie sery marki Mlekovita), „przyjazną” dla wegetarian. Jest to zupełnie co innego, niż podpuszczka cielęca, jak sama nazwa wskazuje -będąca enzymem z żołądków małych cieląt.