;

Zupa z młodej kalarepki


 

Dziś zapraszam na kalarepkową!

 

Potrzebne składniki:

(na wywar)

  • większa marchewka (lub dwie mniejsze)
  • pietruszka
  • 1/2 dużej cebuli
  • jedna odnoga selera naciowego (nie miałam zwykłego)
  • zielę angielskie, liść laurowy, sól

Pozostałe składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 3 młode kalarepki z liśćmi
  • 3 średnie ziemniaki
  • pęczek koperku
  • olej rzepakowy
  • majeranek, sos sojowy, pieprz syczuański

zupa z kalarepki

  1. Jarzyny na wywar kroimy wedle uznania i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy przez 5 minut.
  2. W międzyczasie połówkę cebuli kroimy w kostkę, kalarepkę w paseczki, nać drobno, jednak liście zostawiamy na później.
  3. Obieramy ziemniaki, kroimy w większe kawałki.
  4. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy kalarepkę, podlewamy co chwilę odrobiną wody, na końcu dodajemy drobno posiekane liście.Musimy znaleźć czas na ugotowanie ziemniaków (ja zrobiłam to w oddzielnym garnku, można gotować razem z jarzynami).
  5.  Do gotujących się w niewielkiej ilości wody (ok. 10 min.)  ziemniaków dodajemy kalarepkę z cebulką i przelewamy nasz wywar.
  6. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min., w międzyczasie doprawiając zupę majerankiem, pieprzem, sosem sojowym i posiekanym drobno koperkiem.

 

Smacznego!

(Visited 600 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!