;

Żytnia wegańska tarta z rabarbarem (bez cukru!)


Dotychczas tarty robiłam wg swojego sprawdzonego przepisu, ale tym razem skusiłam się po wielu rekomendacjach w komentarzach, na skorzystanie z przepisu Jadłonomii, a właściwie jej koleżanki Zuzanny (oczywiście z własnymi modyfikacjami), opłaciło się! ;)

zytnia tarta z rabarbarem

Potrzebne składniki (spód):

  • niecałe 3 szkl. mąki żytniej
  • 1/2 szk. płatków górskich
  • 1/2 szkl. otrąb orkiszowych
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 1/2 szkl. oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Składniki owocowe:

  • pęczek dojrzałego rabarbaru (ok. 6 łodyg)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 5 truskawek (można dodać więcej, ja tyle uchwyciłam dwiema rękami ;))
  • garść popingu amarantusowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • garść orzechów laskowych
  • odrobina czarnego sezamu

 

* dowolny tłuszcz do wysmarowania foremki

* mielone siemię lniane

 

 

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zaznaczamy na środku dołek, gdzie wlewamy olej z wodą.
  2. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy zagniecioną i uformowaną kulę do lodówki na ok. 30-60 min.
  3. W międzyczasie obrany i pokrojony rabarbar mieszamy z syropem z agawy i również odstawiamy na 30 min.
  4. Po upływie 30 min. zalewamy rabarbar niewielką ilością wody, a właściwie tylko przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, wkrawamy truskawki i rozpuszczamy agar w całości. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 min.
  5. Natłuszczamy naczynie i obsypujemy je siemieniem lnianym, następnie wyklejamy spód naczynia przygotowanym ciastem.
  6. Pieczemy w 180 st. C. przez 20 min.
  7. Po wyciągnięciu spodu z piekarnika wylewamy naszą rabarbarową galaretkę, wierzch obsypujemy rozgniecionymi orzechami i sezamem.

Oczekujemy aż masa stężeje i całość wystygnie. ;)

 

 

Smacznego!

(Visited 2 122 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!